Antonescu, despre autodenunțul lui Ponta: Colegii din PSD au apucături colectiviste

Antonescu, despre autodenunțul lui Ponta: Colegii din PSD au apucături colectiviste
Publicat: 13/09/2012, 00:53
Actualizat: 28/09/2018, 21:43

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la RTV, despre inițiativa lui Victor Ponta de a se autodenunța la DNA pe tema referendumului, că cei din PSD au, prin tradiție, apucături colectiviste și că este un gest simbolic potrivit mai degrabă în opoziție.

„Colegii din PSD – nu o spun cu nicio malițiozatate – prin tradiție au apucături colective, colectiviste și atunci sigur că s-au dus mai mulți. Apreciez acest gest, moralmente mă solidarizez și eu cu el, cred însă că, dincolo de acest gest, primul ministru, Guvernul, noi cei care suntem din majoritatea parlamentară, avem de făcut mai mult decât atât”, a arătat Crin Antonescu.

El a menționat că este un gest simbolic foarte potrivit pentru opoziție.

„Noi suntem, totuși – nu pot să spun la putere, să nu râdă cineva de mine – dar la guvernare cu siguranță”, a mai arătat președintele PNL.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a semnat autodenunțul și că îl va trimite la DNA prin Poștă, cu număr de înregistrare, el precizând că nu se va prezenta la sediul instituției pentru a-l lăsa acolo personal.

„L-am semnat deja. Nu (merg la DNA, n.r.) Se trimite frumos prin Poștă, cu număr de înregistrare”, a spus Ponta.

El a precizat că toți membrii BPN au procedat similar și că la fel vor proceda și membrii CExN.

„Dacă asta e o infracțiune (îndemnarea oamenilor să meargă la vot, n.r.) în viziunea celor de la DNA, trebuie să fim pedepsiți. Dar bănuiesc că suntem foarte mulți cei care am făcut lucrul ăsta”, a spus Ponta.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat în cazul privind referendumul.

Liviu Dragnea a declarat că procurorii anticorupție i-au adus la cunoștință „niște învinuiri” în cazul privind referendumul, el urmând să revină „în următoarele două săptămâni” pentru a da o declarație.

„Ceea ce am făcut noi au făcut toate partidele și fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informații cu ceea ce se întâmplă de la membrii săi”, a declarat Liviu Dragnea.

Ulterior, DNA a informat că Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori și persoane cu drept interzis de a vota.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) îl acuză pe Dragnea că a constituit un sistem național de influență pentru a determina autoritățile publice centrale, județene și locale aflate sub controlul politic al formațiunii politice, de a se implica în: exercitarea de presiuni asupra președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot și a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiții contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen și aprobate corespunzător); obținerea pe căi ilicite de informații, în fiecare oră, despre numărul de persoane care și-au exercitat dreptul de vot și despre modul în care s-a votat în unele secții de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» – adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secția de votare la care au fost arondați, cât și la alte secții de votare din țară; falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale; falsificarea de semnături ale multor alegători, plecați din țară în momentul referendumului; votul exercitat de minori, interziși judecătorești și persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală; neaplicarea autocolantelor cu mențiunea «VOTAT» pe cărțile / buletinele de identitate ale votanților.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, înaintea ședinței BPC, despre autodenunțul la Parchet împreună cu Victor Ponta, în urma cercetării lui Liviu Dragnea, că au fost „descurajați” de procurorul general să facă acest demers și că îl roagă pe Vasile Blaga să le facă plângere penală.

Liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu au declarat, joi, că se autodenunță că l-au instigat pe Liviu Dragnea să cheme lumea la referendum.

Întrebată, joi seară, la Gândul Live, dacă cei doi lideri politici au vreo calitate în dosarul referendumului, în care este cercetat de procurorii anticorupție Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman, procurorul general Kovesi a declarat că nu s-a început urmărirea penală față de cei doi în vreun dosar investigat de procurori.

„În acest moment nu s-a început urmărirea penală față de domnii Ponta și Antonescu. Alt comentariu nu pot să fac. Dacă va fi trimis un astfel de autodenunț, îl vom înregistra și îl vom trata ca atare. Domnul Ponta, ca fost procuror, ar trebui să știe că un autodenunț trebuie să vizeze o faptă penală. Or, din moment ce noi nu cercetăm pe nimeni pentru că a votat sau pentru că a instigat lumea să meargă la vot, rămâne ca dumnealui să aprecieze dacă dorește să facă un astfel de autodenunț sau nu”, a declarat procurorul general al României.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Accidentul din Panciu a fost filmat. Alexandra şi Gabriel au murit carbonizaţi în maşină, la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Cât de mult se schimbă vremea în București. Avertisment de ultima oră
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
EXCLUSIV! Alex Mica, despre cele mai mari dificultăți pe care le-a întâmpinat: "Un moment critic...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Dorothy Vaughan, primul manager de culoare al NASA. „Nu îți fie teamă să ceri ajutor....